Jongvolwassenen gaan steeds vaker aan de slag als ondernemer

Jongvolwassenen gaan steeds vaker aan de slag als ondernemer en een steeds grotere groep start vanuit noodzaak als ondernemer. Deze groepen overlappen echter niet.

Dat blijkt uit de Global Entreneurship Monitor van onderzoeksbureau Panteia.

Het aantal jongeren tussen de 18 en de 24 dat als ondernemers actief is, is afgelopen jaar gestegen van 8% naar 13% van de totale ondernemersgroep. Daarnaast zijn er steeds meer jongvolwassenen die plannen maken om in de toekomst als ondernemer aan de slag te gaan. Deze groep steeg in 2014 van 14% naar 24%.

Noodzaak

In het onderzoek wordt ook geconcludeerd dat men steeds vaker uit noodzaak aan de slag gaat als ondernemer. Deze groep lag eerdere jaren altijd relatief laag, maar is dit jaar verdubbeld van 8% naar 16%. Er bestaat geen verband tussen de twee groepen: door nood gedreven ondernemerschap komt bij jongeren juist het minst vaak voor.

Tevreden

Nederlanders zijn over de algemene lijn tevreden over het ondernemerschap in hun land ten opzichte van andere Europese landen met een vergelijkbare economie. 46% van de Nederlanders ziet vaak goede kansen om een eigen onderneming te starten, en ’slechts’ 39% maakt zich zorgen om te falen. In Europa liggen deze percentages gemiddeld op 35% en 47%. Daarnaast zien Nederlanders meer kansen nu de economie aantrekt.

Bron: DFT